Szájmaszk – Varrj Magadnak!

0 2 Comments

Szájmaszk…

Sajnálatos módon manapság a szájmaszk a sláger téma. Megoszlanak róla a vélemények.

A nagy nyilvánosság nem, de sokan a környezetemből tudják, hogy pár hónapja a varrás, és a blog mellett az időm egy részét menedzserként egy orvosi magánpraxisban töltöm személyi asszisztensként. Ezért a kialakult helyzetben a maszk-kérdés mindkét oldalát látom, mondhatnám, hogy a bőrömön tapasztalom. A kiemelt képen a saját, rendelőben (utoljára) viselt maszkom látható. 🙂

Bizonyított dolog, hogy a koronavírus ellen ezek az egyszer használatos(!) sebész maszkok semmit nem érnek! A csapból is ez folyik! De jobb, mint a semmi! Annak van esélye, hogy a cseppfertőzés útján terjedő bacilusoktól megvéd. Ha a viselésével hozzájárulsz ahhoz, hogy a szervezeted kevesebb támadás érje, és így a lehető legerősebb maradhasson az immunrendszered, akkor talán tettél valamit annak érdekében, hogy ha megfertőz a vírus, akkor erősebb szervezettel, könnyebben átvészeld! Arról nem is beszélve, hogy Te is, akár tudtodon kívül (!) már fertőzött lehetsz, így kisebb eséllyel fertőzöl tovább másokat!

Ne foglalkozz vele, ki mit mond!!! Ha úgy érzed, hogy a saját biztonságérzeted, nyugodtságod miatt szükséged van maszkra, akkor varrj Magadnak! Ne a sebészi maszkra várj a patikában, mert azt használnak a műtőkben, fogászati kezeléseken, máshol az egészségügyben! Ők nem tudják azt nélkülözni! Te viszont hobbi varrónőként varrhatsz Magadnak! ( Most, hogy már időm engedi, én is ezt teszem! )

Ha már eddig is olvastad a blogomat, vagy még csak kezdő vagy, akkor sem fog gondot okozni! Nagyon egyszerű!


Sokan, sokféle készítési módot adtak már közre. Nem szeretném szaporítani a szót, illetve húzni az időt a fotózással, hiszen én is hozzávetőlegesen ugyan ezt mutatnám meg Nektek!

Összegyűjtöttem pár linket, amik jók, szerintem.

Az első ugyan nem magyar nyelven van, de a felvételen minden lényeges mozzanat látszik!

Ez is nagyon jó, követhetők a műveletek!


Ez a harmadik már megközelíti az ipari módszereket. De a tisztázót nyugodtan lecserélheted a sima cikk-cakk öltésre! Amiben különbözik a többitől, hogy egy vékony műanyag szállal kibéleli az orrnyereg felőli varrást. Az eredeti is ilyen. Jobb tartást ad a maszknak.

Pár megjegyzés a végére:

Nem lehet elég sokszor elmondani, és elég nyomatékosan közölni, hogy ezek a maszkok NEM VÉDENEK A KORONAVÍRUSTÓL!

Annyival jobb a textil változat, mint az eredeti sebész szájmaszk, hogy a textilt ki tudod főzni, van lehetőség a többszöri felhasználására egy jó alapos mosás – fertőtlenítés után!

Ha varrsz ilyet magadnak, ne felejtsd el, hogy viseld, amikor majd muszáj lesz elhagynod a házat, de a vírus a textilen sokáig kimutatható, ezért ha varrsz, varrj többet, hogy folyamatosan cserélve szükség esetén mindig tiszta legyen rajtad!

A vászon jó választás, mert magas hőfokon mosható. Ha több anyagréteget fogsz össze, akkor a tüsszentés, egyéb nyálcseppek ellen megvéd. Arra viszont figyelj, hogy kapj benne levegőt!

Pont a kifőzéssel való sterilitás miatt tartósabb, ha a gumit kötőkkel helyettesíted! ( 3. videó)

Köszönöm, ha megosztod, hogy minél több emberhez eljusson! Kérlek, ha még nem tetted, kövess a blogon! A képernyő jobb oldalán jelentkezhetsz!


Categories:

2 thoughts on “Szájmaszk – Varrj Magadnak!”

  1. Nagyné Magyar Ilona szerint:

    Én három rétegűt varrtam, ahol belső mögé cserélhető papírzsebkendő rakható, akár két-három rétegben is 🙂

    1. admin szerint:

      Az is biztosan nagyon jó!

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)