Ha “elromlik” a varrógép….

0 4 Comments


háztartási varrógép

Mindegy, hogy egy méregdrága újat, vagy a nagymamától örököltet használod, néha a gép megmakacsolja magát.

Van, amikor varrógép műszerészre lesz szükséged, de nézzük mi az, amit a segítség kérés előtt magad is megtehetsz….

Először is keresd elő a géped használati utasítását! Ha nincs ilyen, akkor próbálj a neten a típusnak megfelelő, vagy a leginkább hasonló leírást találni. Ezután jöhet a javítás! 🙂

Nincs nagy gond, csak “nehezen megy” a gép:
Olyankor fordul elő, ha az olajozásnál nem a megfelelő gépolaj kerül a rendszerbe, ezért az megkeményedik, ragad. Ha tudod, cseréld le az olajat, és tisztítsd meg a gépet!
Előfordulhat, hogy az orsózó együtt forog a géppel, ilyenkor azt csak le kell állítani.

“Nem viszi” az anyagot:
A talp alatt látod a tűlapot, amiből fogak állnak ki felfelé. Ez az anyagtovábbító. 🙂 Előfordul, hogy a fogak nem állnak ki eléggé, vagy ruhaszösz eltömi a réseket. Ha tudod, akkor állítsd magasabbra az anyagtovábbítót, illetve távolítsd el a szöszöket. Ehhez egy csavarhúzóra lesz szükséged, amivel a tűlapot el tudod mozdítani a helyéről.

 

Dia54

Néha tépi a gép a szálat:
Több oka lehet. Ellenőrizd a cérnát. Régi, rossz minőségű szálaknál előfordulhat, hogy csomós, vagy szöszös. Lehet, hogy rosszul orsóztad fel. De az is előfordulhat, hogy rosszul tetted be a tűt. Nézz át mindent apránként!

Eltörik a tű:
Elgörbült, ezért a hurokfogó megakasztja. Nem megfelelő vastagságú tűt választottál az anyaghoz. Túl erősen húztad az anyagot, ezért a tűt “elvitte” a függőleges állásból, így nem a lyukba üt le a tű, hanem a tűlapra. 🙁  Minden esetbe csak a tűcsere lehet a megoldás.
Azért a biztonság kedvéért a bobint is ellenőrizd, hogy jól bepattant-e a helyére.

Nem egyenletesek az öltéseid:
Rosszul áll a tű, ilyenkor azt vagy ki kell cserélni, vagy csak igazítani kell rajta. A másik eset, és az a macerásabb, amikor az alsó és felső szál nem az anyag közepén hurkolódik össze. A gépen lévő állító gombok ( mindegy, hogy manuális, vagy digitális ) segítségével szabályoznod kell az alsó és felső szál feszességét. Ez a beállítás különböző típusú anyagoknál természetesen eltérő lehet.  Biztonság kedvéért nézd meg a bobint is, hogy jól raktad-e be?

“Kihagy” a gép:
Magyarul minden valahányadik öltés kimarad. Ilyenkor mese nincs, mindent újra át kell nézni. Valahol rossz a beállítás, rosszul fűzted be, vagy a tűvel van gond.

A gép ellenőrzése türelem játék. Nagyon csúnyán is meg lehet varrni valamit, de nem érdemes! Rá kell szánni az időt, hogy a végeredmény igazán szép lehessen! Ha úgy gondolod, minden hibát sikerült elhárítanod, mindent újra rendesen beállítottál, akkor se felejts el próbavarrást csinálni! Hidd el, az mindig megéri!

Előfordulhat, hogy mindent leellenőriztél, és nem tudsz mit kezdeni a géppel. Ilyenkor valószínű a hurokfogó állítódott el. Ehhez már szakemberre lesz szükséged. Nem árt, ha van a tarsolyodban egy elérhető műszerész erre az esetre. 🙂

Ha hasznosnak találtad a cikket, kérlek oszd meg azokkal, akiket esetleg érdekelhet! 🙂 Köszönöm!

Amennyiben nem akarsz lemaradni a frissen megjelenő bejegyzésekről, akkor a képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére! Tudtad, hogy mostantól akár nyerhetsz is vele? 🙂

 

 

 

Categories:

4 thoughts on “Ha “elromlik” a varrógép….”

  1. judit siska szerint:

    nagyon hasznos köszi

  2. Kecskésné Zeller Erzsébet szerint:

    Köszönöm, megint tanultam. , hogy szerelőt hol találok

  3. Szabó Zsuzsanna szerint:

    Köszönöm, nagyon hasznos volt, de sajnos arról nem esett szó, mivan akkor ha megszorul a gép és nem megy tovább?

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)