Bojt készítése

0 Comments

Akár függönyre, akár ruha vagy táska kiegészítéseként akarod felhasználni, nem árt, ha tudod, hogy készíthetsz legegyszerűbben bojtot.

Ezt a változatot, amit mutatok, akár varrógép nélkül is könnyen elővarázsolod. 🙂 Nem lesz másra szükséged, csak egy anyagdarabra, és egy szalagra.

bolyt készítés 1Az anyag egy 20 x 15 cm-es négyzet alakú gyűrt selyem. A szalagot is ebből készítettem. A rolni technikájával, de ezt most nem ferdepántból, hanem egyenesen szabtam. Ha készen vásárolt szalagot használsz, akkor tényleg nem lesz szükséged a varrógépre.

 

Mint a legyező, szépen hajtogasd össze a textilt! Ez most kb 1-1 cm széles hajtásokkal van. De majd a végeredményből látod, hogy ha ezen változtatsz, akkor milyen hatást érhetsz el. Például ha vékonyabb anyagból, sűrűbbre hajtod, akkor teltebb lesz a bojt, ha nagyobb hajtásokat készítesz, akkor meg lazább. 🙂

Miután a legyezővel elkészültél, a közepét próbáld minél szorosabban összefogatni a szalaggal. Ez az anyag most egy kicsit foszlik, ezért nem volt könnyű dolgom vele. 🙂 A szalaggal körbe fogtam a legyezőt, és kézzel megvarrtam. Ha a szalag végét és a legyezőt az egyik kezeddel összefogod, akkor egyszerűbb a másik kezeddel a szalagot körbe vezetve “ráhurkolni”, és megerősíteni.

bolyt készítés 7Ezután egy kis eligazgatás…. Miután a képen látható módon összefogod a legyező két végét, egy kicsit el kell rendezgetned a rétegeket, hogy majd a végeredmény szép egyenletes legyen.

Már csak a “nyakát” jó erősen körbe kell tekerned, hogy tartsa a bojt formáját. Ehhez én most az anyag színével azonos varró cérnát használtam.

textil bolyt Az első kép csak annyiban különbözik ettől az elkészült változattól, hogy azon még a széleket egy cikk-cakk ollóval le is vagdostam. Ha foszlik az anyagod, vagy ha csak díszíteni akarod, akkor ez egy remek megoldás.

Köszönöm, ha megosztod! 🙂
Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)