Ingujj levágása, felvarrása

0 Comments

Ingujj… Nem mindig csak nadrágok száránál, vagy szoknyák aljánál  fordul elő, hogy rövidítenünk kell.

Nézzünk most egy másik klasszikus esetet, amikor egy ing ujját kell rövidebbre venni.

Az ok többféle lehet. Megunta a párunk a folytonos feltűrögetést, hosszú ujjúként igazából túl rövid, vagy csak foltos lett a mandzsettája….. valójában nem is ez a lényeg.

Mutatom képekkel a sorrendet, hogy én hogy csinálom:

Kiindulásképpen csak az ing ujját fotózom. Nehézkes, és felesleges is lenne az egész inget mutatni.

Ingujj rövidítés 1

Ingujj mérése

Az első lépés mindig az, hogy fel kell próbálni az inget, és a kar felső részén meg kell jelölni, hogy vágás után mekkora legyen a végleges ujja hossza. ” Meddig érjem?” Mindig a vállvarrástól mérem a távolságot, a kívánt hosszt gombostűvel jelölöm.

Ingujj rövidítés 2

A következő mérést a mandzsetta felől mérem. Ebből tudni fogom, hogy mennyivel kell rövidítenem az ujját. Mérhetnék a kézelő alsó felétől is, de már ez a varrásvonal is elég egyenes, így nem lesz pontatlan a vágásvonal.

Ingujj rövidítés 3

Ezután a szegés technikájának megfelelően bejelölöm a felhajtáshoz szükséges anyagmennyiséget. A gombostű marad a helyén az jelöli a végleges ujja hosszát. Ha selyem, vagy más laza anyagból van az ing, és félő, hogy kieseik a gombostű, akkor szoktam esetleg egy hosszú fércöltéssel jelölni a gombostű helyett.

Ingujj rövidítés 4

Az előző képen jól látszik, hogy a mandzsettától 30 cm-rel lesz rövidebb az ingem ujja. A szappan jelölés ettől lejjebb van 3 cm-rel. A szegéshez az egyszerű visszahajtást választottam, 2 x 1.5 cm-t fogok felvarrni.

Ingujj levágása

Ingujj rövidítés 5

Tehát ezután a kézelő varrásvonalától több helyen körbe haladva, 27 cm-t visszamérve bejelölöm azt a vonalat, ahol majd le fogom vágni az ing ujját. A leendő végleges hosszt még mindig látod a képen a gombostűvel megtűzve!

Ingujj rövidítés 6

Miután a jelölés mentén levágtam, most látszik igazán, hogy tényleg olyan rövid ujjas ing formája lett! 🙂  Már “csak” fel kell varrni.

Szegés, vágott szél eldolgozása

Pont úgy, mint az egyszerű nadrágfelvarrásnál, itt most 2 x 1.5 cm-t hajtok vissza. Gombostűvel megtűzöm, majd a fonák oldalról levarrom. Fonák oldalról könnyebb a gép alá tenni, és a gép alatt forgatni. Illetve könnyebben kezeled a varrat távolságot, mivel látod a hajtás szélét!

Ha idáig jutottál, akkor már csak a vasalás van vissza.

Ingujj vasalása

Ingujj rövidítés 10

Mivel az ing ujja eredetileg nem rövidnek lett szabva, ezért a két széle a felhajtás szakaszán nem párhuzamos. Lefelé szűkül! ( A korábbi képen jól látszik. ) így a visszahajtás vonala nem lesz tökéletes, picik ráncosodni fog. Ha a vágás vonala mentén megméred a kerületet, illetve 3 cm-rel feljebb is megméred, akkor ott már hosszabb lesz a kerület, ezért ráncosodik a visszahajtás. Ha nem túl nagy az eltérés, akkor egy picit húzod a gép alatt az anyagot, így talán sikerül kiegyenlíteni. Vagy a kar alsó szakaszán beiktatsz egy apró becsípést. A lényeg, hogy ezeket a hibákat egy jó erős gőzöléssel elég látványosan el lehet simítani.

Ezzel kész is vagyunk! 🙂

Praktikák:

Soha nem a karkörtől méregetjük a hosszt, mert az íves, így nem lesz szép egyenes az ujja vége. Onnan csak a vállvonaltól egyet mérünk, ami meghatározza majd, hogy meddig érjen az ujja!

Női blúzoknál, sőt, hosszú ujjas pamut pólóknál is ez a technika alkalmazható.

Mindig hagyd bent a jelölést, hogy mi a kívánt végleges hossz, és a felvarrás technikájának függvényében döntsd el, hogy felvarrásra hány cm anyagot hagysz még.

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Köszönöm, hogy megosztod!

Ha nem szeretnél lemaradni a megjelenő friss írásaimról, akkor a képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére!


Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)