Felvarrható folt – címke

0 Comments

Felvarrható folt, címke, felvarró, ovis jel, matrica,….. meglehetősen sok néven ismerjük ezeket. 🙂

Fajták

Van a foltoknak vasalható változata is, de szerintem az nem olyan tartós. Márpedig ezeknél a kiegészítőknél  ez a szempont elengedhetetlen!

Emlékszem még arra az időre. amikor az oviban a játszós-nadrágok térdén egyre több kisautó, labda, házikó jelent meg… 😀

A funkciójuk nagyjából a mai napig azonos. Vagy egy szakadást, anyaghibát takarunk el vele, vagy csak díszíteni szeretnénk.

Ez a kellék önmagában nem egy bonyolult dolog, ezért a használata is nagyon egyszerű! Bátran merem ajánlani, akár kezdőknek is!

Hogy is van ez?…. 🙂

A felvarrható foltok az esetek nagy többségében mű-hímző eljárással készülnek. Mivel nem vagyok mű-hímző szakértő, és nem is nagyon találtam anyagot hozzá a neten, ezért egyet megpróbáltam szétszedni darabjaira, …. megmondom őszintén, nem volt egyszerű szétválasztani a rétegeket. Arra a következtetésre jutottam, hogy van egy hordozó anyag, erre hímzik rá a grafikát, ezt látod a szín oldalon. A fonák oldalon pedig egy ragasztós réteggel, ami hasonló, mint a ragasztós közbélés, elfedik, “leragasztják” a hímzés szálait. A két anyagot a szélén körbe szegik egy kissé domború, sűrű szegéllyel. A szőnyegek szegett széléhez tudnám hasonlítani. 🙂

Előfordulhat természetesen más anyag is. Ha belegondolsz, ilyen például a farmer márkajelzések bőr/műbőr címkéje is.

Én most a mű-hímzett, előre gyártott foltok felvarrásával készültem, azt fotóztam Nektek.

Rögzítés, felvarrás

Gombostűvel rögzítem az anyagon a kívánt helyre. Elszórtan, úgy bököm a tűket, hogy a gép talpának ne legyen útba, ne kelljen vele foglalkoznom varrás közben.

Felvarrható folt 3

Ahogy említettem korábban, a foltnak “gyárilag” van egy szegett széle. Itt látod, hogy egy vastagabb fekete szegély. Ezért fekete cérnát fűzök a gépbe.

Felvarrható folt 4

Majd úgy varrom körbe, hogy ennek a szegélynek a belső peremén próbálok haladni. Nem lépek le róla a géppel, hogy a színes felületen ne lehessen látni a varratomat.

Ezeken a képeken talán jól látszik, hogy a pár milliméteres fekete sáv belső élén varrok, így a külső rész egy kicsit hangsúlyosabb is lesz. Nem nyomja le a varrat, nem lapul le, hanem megmarad a kicsit domborodó jellege.

A szín oldalon szinte semmi nem látszik abból, hogy hogyan varrtad fel, a fonák oldalon is csak egy varratsor jelzi a helyét.

Ha végeztél, mindenképp érdemes levasalni, hogy a két réteg szépen egymáshoz igazodjon!

Nem mindig ilyen egyszerű formával lesz dolgod! Előfordulhat, hogy egy epret, vagy egy katicabogarat kell felvarrnod! Ugyanez a technika, csak egy kicsit aprólékosabban kell varrnod, jobban odafigyelni az ívek követésére. Néha a nagyoknál is előfordul, hogy kézzel hajtják a gépet, mert bizony ha megszalad, akkor bontani kell. 🙂

Ne csak akkor jusson eszetekbe a folt, ha javítani kell egy ruhadarabot! Gyerkőcök ruhájának egyedivé tételéhez is nagyon klassz mintákat lehet kapni, vagy akár egy táskán is jól mutathat!

Köszönöm, ha tetszett a bejegyzés, és megosztod!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? A képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére!


Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)