Ikertű – hogyan, mire használd?

0 8 Comments

Ikertű… Biztosan hallottál már róla. Csak az első használat előtt ettől is félünk kicsit, pedig igazán nem kellene!

Ha vásárolni szeretnél egyet, kérheted dupla , vagy twin elnevezéssel is, tudni fogják, hogy mit szeretnél. Ennél a tűnél is vannak méretbeli variációk. A tűk vastagsága, illetve az egymástól való távolsága a meghatározó. Így természetesen egy baba pólót és egy felnőtt farmert nem kell azonos varratképpel varrnod. 🙂

Az ORGAN márkából például létezik 70/2, 80/4, vagy a még vastagabb anyagokhoz 100/6 méretben. Mindig az első szám a tű vastagsága, a második paraméter pedig a színoldalon látható párhuzamos öltések távolsága. Ha még szeretnél finomítani a dolgon, akkor rugalmas anyagokhoz akár stretch változatban is vehetsz. ( kötött, hurkolt kelmékhez )

Befűzés:

Amikor évekkel ezelőtt először csináltam, én is kicsit fenntartással kezeltem…. De ma már tudom, hogy mennyire egyszerű!

Először is a tű behelyezése teljesen azonos a sima varrótű behelyezésével, mivel ezeknek a tűknek is egy tűcombja van. A mai modern gépekbe, de talán a régi típusok többségébe is be lehet tenni az ikertűt. Ha nem vagy biztos benne, hogy a Te géped alkalmas-e erre, akkor egy kis információszerzés nem árt a tűvásárlás előtt!

A befűzést kezdjük az alsó szállal, mert azzal tényleg semmi dolgod! Mindent hagyj változatlanul! 🙂

A felső szálból kell kettőt befűznöd! Minden gépen van, vagy eredetileg is, vagy pótalkatrészként egy második cérna tartó. Mind a két helyre tegyél egy-egy cérnát. Fogd össze a két szálat, és a cérna vezetőkön egybe fogva vezesd a szálakat!

Csak az utolsó mozzanatnál kell szétválasztanod a két szálat, amikor a két tű egy-egy lyukjába befűzöd!

ikertű használata 3

Varráskép:

Az ikertű használatával egy nagyon érdekes varrásképet kapunk. Ugyanis a szín és fonák oldalon nem lesz egyforma a varratod. A színoldalon a lényeg, a párhuzamos egyenes. A fonákoldalon viszont egy cikk-cakk öltés látható.

Három eltérő színű cérnát főztem be, hogy jobban lásd, hogy melyik szál hogy néz ki a varratban.

This slideshow requires JavaScript.

Felhasználási terület:

Az egy oldalra vasalt varrásszélességeket előfordul, hogy letűzzük. Ha dupla sorban szeretnénk a dísztűzést, akkor ideális az ikertű használata, mivel ugyanazt a szakaszt csak egyszer kell végigvarrni, és szép egyenletes varrásképet kapunk. De természetesen bárhol alkalmazhatsz dísztűzést ennek a tűnek a segítségével.

Nem csak dísztűzést készíthetünk ikertűvel, hanem rugalmasabb anyagok  visszahajtott széleinek megvarrására is alkalmas. Erre egy speciális fedőző gépet használnak az iparban. Ha megnézed a boltban vásárolt pólóidat, vagy melegítő nadrágok szárát, akkor látsz ilyen varratot. színoldalon egy dupla tűzéssor, fonákoldalon pedig egy szélesebb tisztázó varrat. Persze ez a gép kicsit bonyolultabb, és ami nagyon fontos, hogy egy rugalmas varratot eredményez! De háztartási gépen az ikertű a legalkalmasabb ennek a fedőző varratnak az utánzására. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy, az ikertűvel készített varrat nem lesz annyira rugalmas. ( Ha picit nyújtod varrás közben az anyagot, akkor több cérna kerül a varratba, így ha nyúlik az anyag, a varrat is tovább tud nyúlni az anyaggal együtt. ) Egy szűkebb nyakkört nem ajánlatos megvarrni vele, mert fel fog pattogni a varrat.

Praktikák:

  • Mindig figyelj, hogy cikk-cakk öltéshez alkalmas talpat ( és tűlemezt!) használj, és a tű a középső állásban legyen. Másképp az első leütésnél eltörik a tű!
  • Egyenes varratot válassz! Nem kell a gépet cikk-cakk öltésre állítanod!
  • Mindig az anyag színoldala felől varrj, hogy ne vesszen el a lényeg! 🙂

 

Szeretnél vásárolni? Nézz be a webáruházba! A képre kattintva több méretben is találsz!

Ikertű háztartási 90

Köszönöm, ha úgy gondolod, hogy tetszik, és megosztod a bejegyzést!

Ha pedig nem szeretnél lemaradni a frissen megjelenő írásokról, akkor a képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére! Mostantól nyerhetsz is vele! 🙂


 

Categories:

8 thoughts on “Ikertű – hogyan, mire használd?”

  1. Juhász Edit szerint:

    Nekem is van a varrós fiókomban ilyen tűm. Még nem használtam. Köszönöm szépen a számomra valóban praktikus tájékoztatást. Szívesen fogadnék még ilyen praktikákat. Üdv: Edit

    1. admin szerint:

      Kedves Edit! Köszönöm! Már több, mint 100 bejegyzés van a blogon. Érdemes nézelődni! ?

  2. Vajda Istvánné szerint:

    Köszönöm a korrekt infót! Most már merem használni a tűt. Nagy hasznomra lesz!

    1. admin szerint:

      De jó! Igazán örülök neki, hogy tudtam segíteni!

      1. Szabóné Ábel Éva szerint:

        Én már nagyon régen használom csak egy baj van hogy nagyon nehéz pótolni ha véletlenül eltorik.A másik dolog hogy van ezekből a tukbol is több fajta
        És a rugalmas anyaghoz stretch tű kell. Ami kék végű 70/2.5 os Meg ennyit fűznék hozzá

  3. Brezóczki Lászlóné szerint:

    Segítséget szeretnék kérni. Kipróbáltam az ikertűvel való varrást, de valamit biztos nem csinálok jól, mert kihagynak az öltések és a fonákoldalon is .

    1. admin szerint:

      Valószínű a szálfeszesség beállításával van a gond!

  4. Balog Istvánné szerint:

    Nagyon praktikus információk, köszönöm!

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)