Felfektetés készítése a szabáshoz…

0 Comments

Elkészítettük a szerkesztést, majd abból kimásoltuk és megalkottuk a szabásmintát. Már csak a szabás van hátra. Ehhez a papír mintákat fel kell fektetnünk a kiterített ruhaanyagra. A nevéből adódóan azt a műveletsort hívjuk felfektetésnek, amikor a szabási instrukciók ( szálirány, darabszám ) betartásával, az összes kiszabandó alkatrészt felhelyezünk a megfelelően előkészített ruhaanyagra.

Ismét a makett van a segítségemre a szemléltetésben. A piros szín a félbe hajtott textil. Jól látszik, hogy a méteráru és a ruha alkatrészek száliránya azonos kell, hogy legyen!

felfektetés készítése 1

Ez a felfektetésnek csak egy lényegi alapon való bemutatása. A valóságban a méteráru szélessége, és a darabok nagysága ad némi lehetőséget a variálásra. Ez esetben is például az övpánt elfért volna az eleje és háta részek között. (függőlegesen) Mivel azt az alkatrészt a szálirány jelölés alapján mindkét irányban lehet szabni, így spórolhatunk az anyagszükségletünkkel.

felfektetés készítése 2

Az alábbi képen igaz halványan, de látszik, hogy a szabásminta körberajzolása után hogy fog kinézni a félbehajtott, szabásra előkészített anyag. Ezt már csak körbe kell vágnunk a kréta vonal mentén.

 

Varrás előtt még egy fontos dolgunk lesz majd! A szabásmintán lévő jelöléseket (pl szűkítők, hajtás, illesztési pontok) is át kell másolnunk. Ez fontos iránymutatás lesz majd a pontos varrás során.

 

 

 

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg! 🙂 Köszönöm!

Ugye Te sem akarsz lemaradni az új bejegyzésekről? A képernyő jobb oldalán jelentkezz a blog követésére!

Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)