Gumis derekú szoknya varrása – tisztázó nélkül

0 Comments

Gumis derekú szoknya

Gumis derekú szoknya varrása az egyik kezdőknek javasolt darab. Tényleg nem bonyolult, és valódi sikerélményt nyújt! Ráadásul ezt a változatot most úgy varrtam végig, hogy se tisztázót, se cikk-cakk öltést nem használtam! 🙂

Gumis szoknya 12

Meg fogod látni, hogy igazából semmi újdonság nincs benne, csak alkalmazni fogom azokat a technikákat, amiket már mutattam. Mindig jelölöm majd linkekkel azt a korábbi bejegyzést, ahol vissza tudod nézni a dolgokat….

Méteráru

Az anyag, amit vásároltam, egy elasztikus pamut, 180 cm széles volt a tekercs. Úgy gondoltam, hogy a 140 cm is elég kényelmes lenne nekem egy bő szoknyának, ezért az egyik anyagszélen levágtam a 40 cm-t. Ebből a jövőben még megálmodok valamit. 🙂 

120 cm hosszú anyagot vettem. Nem tudtam, mennyit fog összemenni a beavatás során, a cipő is kérdéses volt. 🙂 Illetve én inkább szeretem, ha kicsit több, és marad anyag, mint azt, amikor muszáj a kevesebből úgy szabnom, ahogy rákényszerülök. 🙁 

Az sem biztos, hogy a méteráruboltban ( a legjobb jószándék elleneére sem ) pont derékszögben vágják le a kívánt mennyiséget, ezt viszont nekem korrigálnom kell a szabás során. 

A szabás alapjairól szóló részben leírtam, hogy fektetem fel az anyagot, hogy egyenlítem le a széleket. A beavatás után a 120 cm textil már csak 114 cm lett. Miután levágtam a szélességből azt a 40 cm-t, a széleket összetűztem, a két végét pedig derékszögre igazítottam.

Gumis szoknya 1

Oldalvarrás

Az oldalvarrást a francia varrás technikájával oldottam meg. Mivel rugalmas a pamut, egyszerű lett volna a tisztázóval végigszaladni rajt, de szerettem volna megmutatni, hogy a rugalmas anyagot sima, egyszerű háztartási géppel is megvarrhatod. Ebben az estben az a helyzet, hogy a hosszanti varrás a bőség miatt nem fog feszülni, ezért nem feltétlenül fontos rugalmas öltéssel varrni. ( Olyan szabásvonal esetén, pl szűk póló oldalvarrása, ahol feszül, ott ez nem igaz! ) Az is elég, ha nagyobb öltéstávolságot állítasz, és picit lazábbra veszed a szálfeszességet, így több cérna kerül a varratba. 

Ha emlékszel, vagy visszanézted a francia varrás cikket, akkor érthető számodra, hogy először a fonák oldalakat összefogva, majd kifordítva a szín oldalakat összefogva kell kétszer végigvarrnod az oldalvonalt. Ha kész, vasald, gőzöld le! 

Érdekes ez az anyag! Minden képen más színe van a textíliának. Ha nagyobb technikai zseni, amolyan fotósguru lennék, biztos meg tudnám ezt is oldani, de remélem a lényeg így is látható, és érthető! 

Derékrész

Ha eddig kész, akkor már van egy cső, vagy henger alak. Ezután én először a derékrészt alakítom ki. Ez most gumiházzal készül. Itt visszanézheted: Készíts gumiházat! 

Első lépésben egy talpszéles hajtást végigvarrok. Könnyebb így, hogy nem kell méregetnem, és ennek a varrásnak csak annyi jelentősége van, hogy a gumiház alsó széle is szegett legyen.

Gumis szoknya 6

Mivel a gumi 2,5 cm széles, ezért a gumiháznak visszahajtottam a már elszegett anyagszélt 3 cm-t szélességben. Így elég szoros lesz a gumiház, nem fordul el benne a gumi.

Gumis szoknya 7

Úgy varrtam körbe, hogy hagytam egy kis rést. Befűztem a gumit, amit előtte megmértem a derékméretemnek megfelelően. 

Gumis szoknya 8

Miután összevarrtam a gumi végeit, figyelve, nehogy megtekeredve legyen, bevarrtam a lyukat is. Később, ha meglazul a gumi, akkor könnyedén tudom majd cserélni. Ezért nem is szeretem belevarrni. 

A rugalmas varrás itt is nélkülözhető, mivel a derég rugalmasságát a gumi szabályozza, nem nyújtani fogjuk, hanem összehózni! 🙂 

Kész az oldalvarrás, és a derékrész.

Szoknya alja

Ezután jött a cipős ruhapróba a tükör előtt. Mivel nem volt segítségem, ezért többször kellett méregetnem, de végül sikerült. A méretvételnél említettem korábban, hogy ha magadnak mérsz, akkor se hajolgass, hanem tükör előtt, centit belógatva, vagy többször megjelölve, de egyenes tartásban leellenőrizve jelöld meg a ruha alját! 

A felvarráshoz a legegyszerűbb klasszikus változatot használtam, amit a nadrágszárakkal kapcsolatban már mutattam. Kétszer hajtottam fel 1,5 cm-t, majd ezt sima, egyenes varrattal végigvarrtam.  

Ez a varrat sem feltétlen kell, hogy rugalmas legyen, mivel nem valószínű, hogy óriás léptekkel lépkednék, így a 140 cm anyagszélesség elég, nem feszül meg a varrat. Viszont arra figyelned kell, hogy a varrúgépet ennél a varrásnál jól állítsd be! Ne legyen túl apró az öltéstávolság, és túl szoros sem a szálfeszesség, mert akkor a rugalmas textília meghullámosodik! Ezt a varratot is gőzöld le! Ha szép, egyenletes képet mutat, akkor biztosan jól állítottad be a gépet! ( Javaslom, mint mindig, hogy ezt egy kis darabon próbáld ki, és ne a majdnem kész ruhán kísérletezz! )

A bónusz, hogy a szoknya túl hosszú lett. Ezért azt a keskeny csíkot, amit le kellett vágni, azt félbehajtva összevarrtam, így lett még egy klassz megkötős övem. Így a túl bő, túl hosszú blúz kapott egy kis frissítést! 🙂 A varrás időtartama szabással, és ” hogyan fotózzam?” gondolkodással együtt sem volt több, mint 2 óra! Ha nincs gyakorlatod, akkor is egy délután alatt elkészülhet a gumis derekú szoknya! Ez mindenképpen jól hangzik, nem? 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, hogy megosztod! 

Szeretnél a jövőben értesítést kapni a megjelenő új bejegyzésekről? A képernyő jobb oldalán találsz egy mezőt: ” Kövesd a blogot!” Ott megadhatod az e-mail címedet, ahova az értesítést kéred.  Ha szerencséd lesz, még nyerhetsz is! 🙂 

 



Categories:

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)