Szabásminta másolása kész ruháról

0 14 Comments

Szabásminta másolása kész ruháról…. Többen kértétek, hogy esetleg írjak erről a témáról is.

Előfordul, hogy nagyon megszeretünk egy ruhát, de már annyiszor mostuk, hogy az anyaga elkopott. Vagy a barátnőnknek van egy klassz darabja, ami nekünk is jó lenne, de már nem lehet kapni. Esteleg nagy nehezen találtunk a boltban végre egy olyan fazont, ami a viselése során is pozitívan bizonyított, és szeretnénk belőle többet, más színekben is. Szerencsére tudunk varrni! 🙂 “Csak” szabásmintára lenne szükség!

Megmutatom, hogy fogj kozzá…

Előre szólok, hogy ehhez a bejegyzéshez nem igazán tudtam sok fotót készíteni, mivel annyi variáció van. Csak két példát fotózok végig.. ( igaz, az is legalább 20 kép 🙂 )  De remélem a lényeg így is érthető lesz.

A szabásminta másolása kész ruháról több variációban is történhet. Vannak fokozatok, amiket Magad is megtapasztalsz, vagy már túl is vagy rajt. Lássuk be, egy egyszerű ujjatlan póló , vagy egy egyenes vonalú szoknya mintája nem okozhat túl nagy problémát. De mi a helyezt, ha ennél bonyolultabb a ruha?

Mielőtt bárminek nekifognál, az alap dolgokkal tisztában kell lenned! Mivel Te fogod készíteni a szabásmintát, tudnod kell , hogy mi a szálirány, a hajtott szél, a páros alkatrész, illesztési pontok…. Nem sorolom. Nem árt, ha nézegetsz kész szabásminta képeket, mert sajnos előfordulhat, hogy Neked kell kiegészíteni a másolt szabásmintát! Azért, mert az eredeti minda eldeformálódott, vagy mert egy-egy íves vonal anyagról papírral való átmásolása nem sikerült pontosan.

Három módszert szoktam alkalmazni.

Előfordult, hogy annyira tönkrement a textil, hogy már hordhatatlan volt a ruha. Például valamikor nagyon régen…., édesanyámnak varrtam így egy kiskabátot. Nagyon szerette, de már vállalhatatlan volt. Mivel ujja, gallérja is volt, be lettem dobva a mély vízbe. 😀 Akkoriban még nem mertem nekiállni annak , hogy papírra másoljak ilyen alkatrészeket, ezért szétszedtem darabjaira a ruhát. Nem előírás, hogy a szabásmintának papírból kell lennie, ezért a kivasalt eredeti alkatrészeket tettem fel szabásmintaként az új anyagra.

Fontos, hogy a sokat hordott ruha kinyúlik, eldeformálódhat, ezért az alkatrészek szabásmintáját előfordul, hogy korrigálnod kell.

A használható ruháknál az előző módszert úgy tudod alkalmazni, hogy miután felhasználtad az alkatrészeket szabásmintának, össze is varrod a ruhát az eredeti formájára. Persze figyelni kell, mert ahhoz, hogy a korábbi állapotot elérd, a műveleti sorrend, a vasalás, a varrat az eredeti tűszórűsok helyére, stb….. Mindennek passzolni kell. Bonyolult ruhákhoz nem javaslom ezt a módszert!

A harmadik változat, amikor papírra másolom át a mintát. Itt sem lesz meg minden vonal pontosan, tehát hozzá kell tennem a “láthatalan”  éleket a saját tudásomból.

Gyakorlati példák

Megmutatom, hogy csinálom a másolást egy ujjatlan póló esetén.

ujjatlan póló

Mivel ránézésre is látszik, hogy se az elején, se a háta részen nincs szabásvonal, ezért úgy igazítom össze, hogy a két oldalvarrás pontosan fedje egymást.

ujjatlan póló előkészítése szabásmintához

Már így is kirajzolódik a majdani szabásminta. A háta rész másolását fotóztam végig.

A hajtott szélt a papírtekercs széléhez igazítottam.

póló háta hajtott szélhez

Rátűztem a papírra, és az alja vonalát, illetve a nyak és ujja kör egy részét meghúztam. Azért csak egy részét, mert a képen is jól látszik, hogy nem fekszik ki teljesen az anyag a papírra. Miután az összevarrt ruha már követi a test vonalát, ezért nem is tudod teljesen síkban kifektetni. Csak részletekben.

póló háta összeillesztve

Miután megjelöltem az alját, és a karkör alsó részét, ezek végpontjait vonalzóval kötöttem össze. Így az oldalvarrásom biztosan egyenes lesz!

póló szabásminta másolása

Ahhoz, hogy tovább tudjak haladni, most az alkatrész felső részét kell síkban kifektetnem a papírra. Ehhez az alját ki kell szabadítanom a gombostűkből, hogy ne feszüljön az anyag. Ha ilyet csinálsz, ne vegyél ki minden gombostűt, hogy el ne mozduljon a már megrajzolt részleted! Csak annyit, hogy a maradék rész is szépen kifeküdjön a papírra.

nyakrész másolása

Gombostűzd a helyére…

póló vállpánt másolása

Majd rajzold ezt is teljesen körbe!

ujjatlan póló válpánt

Ezzel kész is volnánk! 🙂

ujjatlan póló háta szabásminta

Az a lényeg, hogy a szimmetrikus alkatrészek teljesen passzoljanak egymásra! Ha van varrás, vagy például cipzár az elejében, akkor a páros alkatrészt elég egyszer megrajzolnod, és majd arról szabni mindkét elejét, félbehajtott anyagból.


Ha nem szimmetrikus…

Nézzük, mi a helyzet, ha nem szimmetrikus az alkatrész. Például egy ujja.

rövid ujj illesztése

Ebben az esetben az ujja alján lévő varrásvonalt, és az ujja alját gobostűzöm össze. Összehajtok egy megfelelő méretű másolópapírt, és azt teszem a ruha elá.

rövid ujj másolása

Mivel az ujja felső felén nincs most varrásvonal, a papír hajtott széle kerül oda.

Rögzítem az anyagot, majd megrajzolom az ujja alját, és a varrásvonalat.

rövid ujj fővonalak

Most sem tudok egy lépésben elkészülni. A már megrajzolt vonalak mentén….

rövid ujj szabásminta másolása

… kivágom a szabásmintának ezt a részletét….

rövid ujj szabásminta másolás menete

…és a papírt a ruha ujjának külső felére helyezem. Ezután megjelölöm az elej rész és az ujja közti varrásvonalat. Vagy átlátszik a véköny másolópapíron, vagy kicsit kidomborodik. Ha egyik sem, akkor aprólékosan fel-fel hajtva a papírt, átjelölöm az ujja vonalának ívét.

rövid ujj eleje

Aztán így, ahogy van, megfordítom, és a hátán is megteszem ugyanezt.

rövid ujj háta

Erre azért van szükség, mert ha jól megnézed az ujja szabásmintákat, azok nem szimmetrikusak. A karkör, a kényelmes viselet miatt másképp ívelődik elöl, mint hátul.

gombostűzés átjelölése ceruzával

Ha a gombostűzés mentén megrajzoltad az íveket, akkor leveheted a papírt a ruháról. Terítsd ki, és igazítsd le ollóval a felesleges részeket!

Összetűrve látszik, hogy van eltérés. Ennél a darabnál nem jelentős, mert ez egy rugalmas anyag. De egy szövetnél, erősebb tartású anyagnál nagy galibát okozhat, ha nincs jól megrajzolva az ujja, illetve a karkivágás íve!

rövid ujj szabásminta

Belátom, hogy ez a változat egy picit macerásabb, de azért ez sem annyira bonyolult, igaz?

Nem akarom elvenni a kedved attól, hogy kész ruhák lemásolásával szerezz szabásmintákat, de jó ha tudod, hogy ehhez gyakorlás, és türelem kell! Kezdd a legegyszerűbb darabokkal!

Ha lemásoltad a szabáamintát, akkor még van egy nagyon fontos dolog! Tudnod kell, hogy azokból hogy készítesz felfektetést! Tudnod kell, hogy mi az alkatrészek száliránya, melyek a páros alkatrészek, mit hogyan fogsz tudni kiszabni. Ehhez találsz itt a blogon is segítséget! Ha mégsem, akkor kérdezz bátran!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, hogy megosztod!
Ha pedig a jövőben is szeretnél tudni az új bejegyzésekről, akkor jelentkezz a blog követésére! A képernyő jobb oldalán lévő mezőben megadhatod az e-mail címed, ahova az értesítést szeretenéd kapni!


Categories:

14 thoughts on “Szabásminta másolása kész ruháról”

  1. Irén Németh szerint:

    Köszönöm! Ez nekem most pont kapóra jött.

    1. admin szerint:

      Örülök neki! 🙂

  2. Markó Mária szerint:

    Köszönöm a munkádat.

    1. admin szerint:

      Én is köszönöm, hogy olvasod! 🙂

  3. Baba szerint:

    Köszönet a sok munkáért.
    Régóta varrogatok, hobbiból, de sokat lehet tőled tanulni.

    1. admin szerint:

      Köszönöm kedves szavaidat! 🙂

  4. Szilvi Szőcs szerint:

    Köszönöm az infót. Nadrágnál is ez ugyanez a menet?

    1. admin szerint:

      Kb igen. Az sem szimmetrikus!

  5. Bíró Krisztina szerint:

    Nagyon köszönöm. Hasznos volt. Van egy klassz blézerem, aminek az újja nagyon kényelmes és sehol sem találok olyan szabásmintát (a blézert készen vettem). Ennek alapján meg fogom próbálni lekoppintani. ?

  6. Ági szerint:

    Köszönöm a tanácsait nagyon értékelem.

  7. Maria szerint:

    Nagyon jó pont tudtam alkalmazni köszönöm szépen

  8. Mariann szerint:

    Ez szupeeeeer, köszönöm

  9. Edit szerint:

    Nagyon szeretem az írásaidat, gyakorlatias, érthető, használható !

Köszönöm, ha elmondod, amit gondolsz! :)